Ankara İşçi Vizesi’ne Genel Bakış ve Haklarınız

Yazının Kategorisi Ankara Anlasmasi Haklari

Ankara İşçi Vizesi’ne Genel Bakış ve Haklarınız

Müvekkillerimizden ve okuyucularımızdan gelen sorular üzerine bu yazımızda Ankara Anlaşması İşçi Vizesine değineceğiz.

Bilindiği üzere Ankara Anlaşması ile Birleşik Krallık ülkelerinde iş kurmadan da çalışma hakkı elde edinilebiliyor. İkili anlaşmalar çerçevesinde Birleşik Krallık ülkelerinde yasal yollarla 12 ay boyunca aynı işveren ile çalıştıysanız, Ankara Anlaşması kapsamındaki çalışma vizesine başvurma hakkına sahip olursunuz.

Kısaca özetlemek gerekirse Ankara Anlaşması çalışma vizesine başvurabilmek için gerekli kriterler şu şekilde:

•          En az bir yıl boyunca aynı işveren ile çalışmış olmak

•          Yasal çalışma hakkı ile çalışmış olmak

•          Aynı işveren ile çalışmaya devam edecek olmak

Başvuruyu yapmak isteyen vatandaşlarımıza tavsiyemiz vize başvurularını, vizeleri bitmeden yapmaları. Home Office göçmenlik kanunlarında yapılan yeni düzenleme ile vize bitiminden sonraki 28 gün içerisinde başvuru yapılmasının mümkün olduğunu onayladı. Ancak bu 28 günlük süre içinde yapılan başvuru reddedilirse vatandaşlarımız itiraz hakkı elde edemeyebilir. Bu yüzden başvurularin vize süresi içinde yapılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Başvuru sahipleri yukarıda belirttiğimiz üç şartı yerine getirdiklerini belgeler ile ispatlayabilmeleri halinde çalışma vizelerini alabiliyorlar. Vizelerini aldıktan sonra 3 sene boyunca aynı işverenle çalışmaları gerekmekte. Üçüncü senenin sonunda aynı meslek grubu içinde kalmak şartıyla başka bir işverenle çalışma hakkı elde ediyorlar. Dördüncü senenin sonunda ise sektör veya işverenle ilgili kısıtlamalar ortadan kalkar ve vatandaşlarımız istedikleri meslekte istedikleri işveren ile çalışma hakkı elde edebilirler. 4. yıldan sonra vizeler üçer yıl şeklinde uzatılmakta.

Vizenizi aldıktan sonraki 3 yıla tamamlama süreci içerisinde mevcut işinizi kaybederseniz bu durumu ilgili departmana bildirmeniz gerekmektedir. Yeni bir iş bulursanız bu iş üzerinden vizenizin verdiği hakları kullanmaya devam etmeniz mümkündür, ancak iş bulmanın “mantıklı sürede” gerçekleşmesi haklarınızı korumanız açısından önemlidir.

Buna ek olarak bu işçilik sürecinde herhangi bir ailevi sebepten dolayı, sağlık nedeniyle ya da ciddi başka bir nedenden ötürü işine devam edemeyen vatandaşlarımız da uzman tavsiyesi alarak bunu sebepleriyle Home Office yetkililerine açıklayabilir. Home Office’in bu gibi durumlarda inisiyatif kullanması söz konusu olabilir.

Başka bir iş bulamamanız durumunda kendi işinizi kurma yolunu seçebilir ve Ankara Anlaşması kapsamında serbest çalışma vizesine başvurabilirsiniz.

Yaptığımız başvurularda müvekkillerimizin ellerinde olmayan nedenlerden dolayı işçilik sürecinde devamsızlık yapmak zorunda kaldıklarını gözlemledik. Bu gibi durumlarda gerekli dökümanları sunarak ve ilgili hukuksal dayanaklara işaret ederek, müvekkillerimizin haklarının devamı yolunda başarılı sonuçlar elde ettik.

Ankara Anlaşması İşçi Vizesi ile ilgili başvurularda başarılı başvurulara imza atmış olan firmamız gerek Ankara Anlaşması (ECAA) İş Kurma vizesinde gerek İşçi Vizesinde “ücretsiz ilk görüşme fırsatı” ve “ücreti vize gelince ödeme imkanı” sunmaktadır. Vize alımının akabinde de müvekkillerimiz vize ile kendilerine verilen haklar ve yükümlülükler ile ilgili olarak danışmanlık hizmeti almaktadır.

 

Yorumlar

Formu Doldurun Gün Içerisinde Size Ulaşalım.